Friday, April 26, 2013

Educaţie muzicală pentru copii

Asociaţia De dragul artei organizează, pentru prima oară în România, în perioada 31 mai-2 iunie, un atelier bazat pe metoda Dalcroze – metodă de învăţare a muzicii inspirată de ritm şi mişcare, cunoscută şi practicată în întreaga lume – care urmăreşte atât dezvoltarea personalităţii, cât şi crearea unei culturi şi practici muzicale de nivelul oricărui Conservator de muzică. 

sursa foto: www.delacroze.eu

Mizând pe principiul că educaţia muzicală începe de timpuriu şi este foarte importantă în dezvoltarea armonioasă a personalităţii umane şi în perfecţionarea mecanismului gândirii şi al sensibilităţii, Asociaţia De dragul artei invită, pentru desfăşurarea atelierelor pe metoda Dalcroze, un muzician specializat în ritmică, Anne-Claire Rey-Bellet, profesor la Institutul Jaques Dalcroze din Geneva. 

Seria programelor de educaţie muzicală este dedicată copiilor încadraţi în mai multe categorii de vârstă: 
1-3 ani, 
3-4 ani
4-6 ani
6-8 ani 
şi părinţilor acestora. 

Acestea au avut deja un mare succes în străinătate, iar în România vor începe în luna iunie, în strânsă legătură cu Ziua Internaţională a Copilului. 
În cadrul atelierului, un program special va fi dedicat muzicienilor/profesorilor de muzică/studenţilor la Conservator care doresc să cunoască această metodă. 

“Orice copil se naşte artist, adică îi place să viseze, să imagineze şi să creeze. Se pare că, în programele educaţionale, nu se acordă un loc suficient de important studiilor având ca scop creşterea imaginaţiei şi a sensibilităţii astfel încât copilul să-şi dezvolte creativitatea proprie. Copilul îşi pierde adesea facultăţile imaginative pentru că educatorul nu a ştiut să i le recunoască şi să i le cultive. Dintre toate lecţiilepe care le primeşte copilul, el le preferă, fără urmă de îndoială, pe cele care îl incită să improvizeze. (…) Educaţia nu înseamnă să îi creezi copilului facultăţi pe care el nu le are, ci mai degrabă să-i oferi ocazia să profite cât mai mult cu putinţă de facultăţile pe care le posedă"
spunea Emile Jaques Dalcroze referitor la metoda de educaţie muzicală pe care a fondat-o la începutul secolului XX.

Organizatorii vor reveni în curând cu detalii legate de locul de desfăşurare, modalitatea de înscriere şi tarifele de participare.

Asociaţia De dragul artei îşi propune dezvoltarea creativităţii şi încurajarea curiozităţii naturale a copilului în raport cu obiecte semnificative pentru cultură şi civilizaţie, prin diverse activităţi de improvizaţie artistică. Pentru mai multe detalii: www.dedragulartei.ro sau Facebook/Dedragulartei.

No comments:

Post a Comment

Comentarii