Monday, October 14, 2013

Kamishibai - un nou program De dragul artei

Asociaţia De dragul artei continuă seria programelor cultural-educative cu un nou proiect inedit, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, care se va desfăşura în lunile octombrie-noiembrie a.c., dedicat copiilor cu vârsta de 6-10 ani: Kamishibai – la poveşti să spunem "HAI!". 

Metoda Kamishibai sau "teatrul japonez de hârtie" este forma de a spune poveşti copiilor, în care povestitorul se foloseşte de un set de ilustraţii care sunt introduse şi derulate într-o scenă mică de lemn. 


Originară din Japonia secolului al XII-lea, aceasta a fost reluată recent în instituţiile de educaţie formală şi non-formală din Europa. Proiectul, derulat de reprezentanţii Asociaţiei, în şcolile din Bucureşti şi din împrejurimi (Şcoala Gimnazială "Vasile Alecsandri", Liceul Teoretic "Alexandru Vlahuță", Şcoala cu clasele I-VIII din Mogoşoaia), constă în realizarea unor sesiuni de kamishibai de către elevii cu vârsta de 6-10 ani, proces care presupune crearea poveştii şi realizarea ilustraţiilor de către o clasă de copii, sub îndrumarea unor membri ai Asociaţiei: Iulia Iordan – educator muzeal şi Ramona Guran – artist plastic. 

Datorită adaptabilităţii metodologiei la orice temă, aceasta dezvoltă abilităţi dintre cele mai diverse: capacitatea de a povesti, empatia, organizarea, lucrul în echipă etc. Micii creatori sunt stimulaţi emoţional şi intelectual să asculte activ, să participe la dialog într-un grup, să povestească, să ilustreze imagini prin diverse tehnici. Astfel, copiii organizează elementele artistice într-un demers creativ pentru ca poveştile finale să fie citite de către actriţa Adriana Moca cu acompaniament muzical live asigurat de Mihai Balabaş, în public, sub forma unui spectacol. 

În cadrul Asociaţiei De dragul artei, preocuparea pentru acest tip de activităţi a devenit o constantă, specialiştii promovându-le sub diverse forme. 
“Ideea aducerii metodei kamishibai în România aparţine Oanei Cosmovici, colega noastră de Asociaţie. Ea a avut un contact cu astfel de ateliere în mediul de învăţământ formal din altă ţară europeană şi a observat beneficiile extraordinare pe care aceasta o presupune. Proiectul de faţă propune cea mai provocatoare dintre variantele de folosire a metodei: crearea de către copii a unei poveşti originale şi ilustrarea acesteia tot de către copii, practic crearea unui produs original sută la sută. Ne propunem ca prin acest proiect să promovăm, către şcoli şi învăţători, o metodă de educaţie non-formală cu valenţe educative fantastice. Intenţionăm ca atelierele să fie continuate şi după încheierea proiectului, atât prin promovarea DVD-ului cu ajutorul cărora învăţătorii vor afla cum se aplică metoda în cadrul şcolilor, cât şi prin propunerea unor programe speciale adresate familiilor.” declară Raluca Bem Neamu, preşedinte Asociaţia De dragul artei. 
De altfel, o serie de instituţii cu renume, din România, şi-au anunţat sprijinul pentru acest proiect cultural-educativ: Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, Teatrul Ion Creangă, Biblioteca Metropolitană din Bucureşti etc. 

Pentru mai multe detalii despre metoda kamishibai, urmăriţi link-ul articolului dedicat: http://www.dedragulartei.ro/program/kamishibai-la-povesti-sa-spunem-hai
Despre coordonatorul proiectului:

Asociaţia De dragul artei
îşi propune dezvoltarea creativităţii şi încurajarea curiozităţii naturale a copilului în raport cu obiecte semnificative pentru cultură şi civilizaţie, prin diverse activităţi de improvizaţie artistică. www.dedragulartei.ro

No comments:

Post a Comment

Comentarii