Friday, February 13, 2015

Scrierea creativă la copii

Imagine de la ediţia a doua a atelierului de Scriere creativă
Pentru copiii între 10 și 16 ani care vor să inventeze povești și personaje, Academia Motanov organizează a treia ediție a atelierului de scriere creativă coordonat de Adina Rosetti. Înscrierile sunt deschise până pe 24 februarie, pe baza unei povești sau a motivației. Atelierul se va desfășura între 28 februarie și 29 martie, la HomeProject, în București, și costă 520 lei. Întâlnirile au loc sâmbăta și duminica de la 15:00 la 17:00, timp de 5 weekenduri. Pentru mai multe detalii, intrați pe http://www.motanov.ro/portfolio/scrierecreativa.

Copiii au mintea liberă și își folosesc imaginația, așa că un atelier de scriere creativă care li se adresează de la asta ar trebui să pornească. Dar unde și-ar putea propune să ajungă?

Atelierul coordonat de scriitoarea Adina Rosetti îi încurajează pe copii să citească mai mult, le antrenează abilitățile de storytelling și de înțelegere a unui text, îi învață să facă distincția între ficțiune și non-ficțiune, să depășească blocajele prin trucuri amuzante, îi susține să nu se supună clișeelor și să scrie pentru plăcerea lor.

Atelierul va explora formele scrisului (articol de blog, interviu, reportaj, poem, ficțiune), pe care copiii le vor deprinde prin imaginație și joc. În partea a doua, se va vorbi despre cum se construiește o poveste – narațiune, personaje, dialog și așa mai departe. Povestirile scrise de copii vor fi strânse într-o revistă pe care fiecare o va primi la final.


„Vrem să le trezim copiilor apetitul pentru citit, să îi familiarizăm cu genurile și stilurile scrierii și cu felul în care se construiește o poveste, și să facem toate astea în joacă, cu mult umor și relaxare. Cred foarte mult în puterea poveștilor și a cuvintelor, cred că imaginația nu înseamnă doar visat cu ochii deschiși, dar ne și salvează din multe situații, dacă știm cum să o folosim, cred că trăim într-o epocă în care se scrie frenetic (mai ales pe net) și nu prea ne mai putem descurcă dacă nu știm să concepem și să scriem corect un text și mai cred că copiilor le trebuie niște alternative la jocurile pe tabletă, calculator, smartphone etc.” (Adina Rosetti)

Adina Rosetti este scriitoare și jurnalistă, autoare a romanului „Deadline”, primit cu entuziasm de critici și cititori, și a cărții pentru copii „Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul”, ambele apărute la editura Curtea Veche. Împreună cu alte 17 scriitoare, a apărut în volumul Povești cu scriitoare și copii, publicat la Polirom.

Academia Motanov este un proiect al asociației Brain Fitness, orientat pe ateliere pentru copii și tineri, gândite de un motan imaginar.

No comments:

Post a Comment

Comentarii