Tuesday, December 22, 2015

Fără îndoială, jucăria preferată!

"Copiii pot cere cel mai nou gadget, dar mai mult decât orice, ei îşi doresc să petreacă timp cu familia. Faceţi ca acesta să fie cel mai de preţ dar pe care li-l oferiţi anul acesta!” – MidnightBliss

"Mereu vei fi jucăria preferată a copilului tău" - Vicki Lansky


Noi toţi ne dorim să facem chipurile copiilor noştri să strălucească de bucurie atunci când le oferim ceva special, mai ales de sărbători. Nu se spune că le transformăm visele în realitate?

Din păcate, nu e aşa. De fapt, acele daruri materiale sunt oarecum asemenea drogurilor - bucuria dată de dopamină este doar temporară, urmată de o dorinţă interioară şi mai mare. Aşa este proiectată biologia umană, pentru a ne motiva spre îndeplinirea scopurilor propuse. Dar atunci când acest ciclu de up-down se repetă iar şi iar, mai ales rapid, aşa cum se întâmplă de cele mai multe ori în dimineaţa de Crăciun, poate apărea şi depresia.

Există şi o componentă psihologică aici. Atunci când ne concentrăm pe cadouri, de fapt alimentăm fantezia că lucrurile materiale ne pot da ceea ce avem nevoie înlăuntrul nostru. Dar asta nu funcționează, cel puțin, nu multă vreme. Așa că mereu căutăm următorul "lucru" care ar putea să facă acest lucru. Şi asta ne face să ne fie foarte greu să apreciem ceea ce avem. Şi reprezintă ceea ce îi bagă pe copii în frenezie, aşa că aceștia jumulesc efectiv ambalajele cadourilor căutând următorul lucru important, răspunsul la dorinţele lor.

Adevărul e că cel mic ESTE suficient şi are suficient. Fericirea vine din conectare şi contribuţie, nu din lucruri.

Dar atunci când puneți acest lucru în cuvinte, este la fel de important și să îl TRĂIEŞTI, pentru că altfel copilul nu va crede cu-adevărat. Şi puteți face asta atunci când mutaţi accentul de pe cadouri, şi îl aduceți înapoi pe semnificaţia vacanţei şi pe dragostea dintre voi şi copilul vostru. Aşa că cel mai important este să găsiţi modalităţi speciale de a vă conecta.

Iată mai jos cinci idei simple pentru început. (Asta nu înseamnă că trebuie să le faceţi pe toate, puteţi alege măcar una şi puteţi găsi şi altele)

1. Oferiţi-le drept cadou, timpul vostru. Într-un studiu, copiii erau întrebaţi ce le place cel mai mult atunci când sunt în vacanţă. Răspunsul lor a fost că cel mai mult nu le plac vacanţele deosebite sau faptul că nu merg la şcoală. Ci pur şi simplu timpul conectaţi cu părinţii, atunci când părintele poate să se relaxeze şi să se bucure de copil fără să fie stresat de nimic. Copiii au repetat că le plac lucruri precum "să stau intins pe o pătură împreună cu tati şi să ne uităm la stele".

Cadourile pe care i le cumpărați copilului vor fi rapid uitate. De ce să nu îi faceți cadou cel mai frumos dar pe care l-ar putea primi: timpul vostru doar cu el şi pentru el? În loc să hrănească dopamina ciclului dorinţelor, aceste daruri le oferă copiilor plăceri de durată, de la anticipare, până la conectarea plină de iubire şi savurarea momentelor care urmează conectării. Printaţi certificate pentru activităţile voastre şi împachetaţi-le pentru ca cei mici să aibă parte de plăcerea despachetării unui cadou, activităţi cum ar fi:
- Mergeţi să luaţi masa în oraş cu un părinte, la alegere.
- Tati face cel mai bun masaj al picioarelor.
- Pictează camera cu mama.
- Sesiune de fotbal cu tata.
- Întâlnire la îngheţată cu oricare dintre părinţi.
- Manichiura specială a mamei.
- Alege tu filmul pentru seara la film în familie.

2. Mergeţi să vă plimbaţi împreună după ce se lasă întunericul ca să vedeţi luminile de Crăciun. Aerul proaspăt dizolvă stresul şi toată lumea doarme mai bine, noaptea întunecată inspiră veneraţie, noutatea şi simţul de aventură dau naştere la conectare, iar plimbarea vă dă ocazia să staţi de vorbă, departe de ecrane electronice. (Închideţi chiar şi telefonul mobil şi pur şi simplu bucuraţi-vă de momentul alături de familie!)

3. În loc să faceţi o poză cu copilul vostru pe genunchiul unui străin cu barbă albă, recitând liste de lucruri materiale pe care şi le doreşte, mai bine faceţi poze cu voi împreună - pregătind cadourile pentru bunica, decorând bradul şi casa de sărbătoare, sau gătind mici dulciuri de casă pentru petrecerea cu clasa lui. Trimiteţi bunicii fotografiile împreună cu cadoul, şi daţi-i şi copilului câteva ca să le lipească pe hârtie şi să facă un album cu vacanţele lui în familie. Să nu vă miraţi dacă cel mic vă cere albumul iar şi iar, sau îl citeşte ca să se simtă bine.

4. Daţi-i voie copilului să adoarmă în faţa bradului (dacă aveţi brad de Crăciun) într-un sac de dormit - cu unul dintre voi alături, stând de vorbă încetişor. Puteţi chiar să daţi o petrecere în pijama între voi şi să dormiţi cu câte un copil pe canapeaua din sufragerie. Aceasta va deveni probabil amintirea preferată a copilului vostru.

5. Începeţi un "bol al recunoştinţei", în care să puneţi bileţele scrise de voi şi membri familiei voastre, bileţele în care să scrieţi lucruri pentru care sunteţi recunoscători, an de an. Pur şi simplu aruncaţi-le în acel bol atunci când vă daţi seama de lucrurile pentru care sunteţi recunoscători. Într-o seară, spre sfârşitul anului, faceţi floricele de porumb sau un foc de tabără, adunaţi-vă cu toţii şi scoateţi toate bileţelele din bol, citiţi fiecare bileţel de recunoştinţă cu voce tare. Discutaţi împreună despre ele. Ascultaţi la fel de mult cât vorbiţi, şi rezistaţi impulsului de a ţine predici copiilor. Spuneţi cu voce tare cât de binecuvântată este familia voastră - în special pentru că vă aveţi unul pe altul. Acest lucru dă naştere unor sentimente de durată de recunoştinţă şi iubire, lucruri care îi fac pe copii mai fericiţi şi mai recunoscători chiar multe luni mai târziu, aşa cum arată studiile.

Nu e nimic în neregulă cu a schimba cadouri pentru a vă exprima încântarea unora pentru alţii. Dar vacanţa asta, de ce să nu păstraţi accentul pe conectare, care vă face copilul să se simtă împlinit înlăuntru într-un fel în care obiectele nu o pot face? ACEASTA face visele să devină realitate!

Notă:


Acest post reprezintă o traducere. Articolul original poate fi citit aici, pe site-ul Aha! Parenting Fotografiile sunt tot de acolo.

No comments:

Post a Comment

Comentarii