Wednesday, November 16, 2016

17 noiembrie - Ziua Internaţională a Prematurităţii

Din fericire, fetele mele s-au născut la termen, ba chiar post-matur (prima născută, în a 42 săptămână de sarcină, a doua, în a 40-a). Am avut noroc cu asta, şi la fel şi alţi copii. Dar nu trebuie să uităm că în România, 1 din 10 bebeluşi este prematur! Adică aproximativ 18.000 de copii care se nasc înainte de termen anual! Cea mai mare parte dintre aceaştia sunt expuşi riscurilor de a dezvolta probleme severe de surditate, orbire, paralizie cerebrala, retard mintal.
Aproximativ 1 milion de copii  la nivel international nu supravietuiesc luptei pentru viata în fiecare an. Dar multe decese ale nou-nascutilor si dizabilitati puteau fi evitate prin luarea unor masuri sociale, economice si legislative din intreaga lume.

17 noiembrie este data în care se marchează la nivel mondial Ziua Internaţională a Prematurităţii.

În România, de 4 ani, Asociaţia Unu şi Unu prin programul Socks for life desfăşoară anual câte o campanie de conştientizare şi de sporire a notorietăţii în rândul societăţii civile a fenomenului naşterilor premature.

Anul acesta, ONG-ul invită toţi utilizatorii internetului, autorităţile, companiile, dar şi părinţii să se alăture efortului de conştientizare şi sprijinire a prematurilor din România.
Campaniei noastre i s-a alăturat ambasadorul organizaţiei Unu şi Unu, Tily Niculae, care redă cu multă emoţie testimonialul din partea unei mame cu bebeluş îndelung spitalizat în terapie intensivă neonatală. Este realitatea dură a zeci de mii de părinţi din România şi noi încercăm să schimbăm acest lucru. De aceea, mesajul nostru video se încheie cu un îndemn la mobilizare către toţi factorii decizionali. În felul acesta se poate instala normalitatea în secţiile de terapie intensivă din România” - spune Diana Gămulescu, vicepreşedinnte Asociaţia Unu şi Unu.
Mesajul video se poate vizualiza aici 



Din 2013 Asociatia Unu si Unu se implică activ în viaţa familiilor cu prematuri şi face donaţii în spitalele din România prin proiectul Fire de dragoste, a realizat, editat şi donat Ghidul Prematurului – primul din Romania, a lansat primul call center pentru părinţii cu bebeluşi îndelung spitalizati – Alo Prematuritate – 0800390678, a organizat Cursuri gratuite de parenting cu sute de beneficiari, oferă în regim de voluntariat consiliere psihologică în secţii de neonatologie, prin grupuri de suport adresate familiilor cu bebeluşi vulnerabili, se implică în proiecte de advocacy care vizează îmbunătăţirea calităţii serviciilor de îngrijire ale nou-născutului atât pe plan local, cât şi internaţional.
Cei interesati pot urmari activitatea Asociatiei Unu si Unu pe:
pagina sa de internet: www.unusiunu.com
pagina de Facebook: https://www.facebook.com/asociatia.unusiunu/

No comments:

Post a Comment

Comentarii