Tuesday, February 20, 2018

Spectacolul Thomas Sawyer la Excelsior, accesibil persoanelor cu deficiențe vizuale



Thomas Sawyer, unul dintre spectacolele din repertoriul Teatrului Excelsior, revine pe scena Sălii „Ion Lucian” marți, 27 februarie, ora 19:00, într-o reprezentație specială, dedicată persoanelor cu deficiențe de vedere - anunță un comunicat de presă din partea instituției culturale. Thomas Sawyer este cea de-a treia producție pe care Teatrul Excelsior o prezintă în cadrul programului socio-umanitar Și noi vedem teatru, care a debutat în luna noiembrie a anului trecut. 

Programul Și noi vedem teatru are ca scop accesibilizarea spectacolelor aflate în repertoriul instituției prin adaptarea acestora la orizontul de receptare caracteristic persoanelor nevăzătoare. Astfel, înainte de spectacol, acestea parcurg alături de spectatorii obișnuiți un traseu asistat, prin intermediul căruia descoperă spațiul de joc, elementele decorului, forme, texturi și detalii definitorii pentru universul piesei, cu ajutorul simțului lor tactil și al explicațiilor primite din partea ghizilor. Odată trasată această „hartă mentală”, participanții primesc câte o pereche de căști prin intermediul cărora un povestitor le descrie fiecare personaj și moment al acțiunii, simultan cu desfășurarea scenică a poveștii. Spectacolul devine astfel o călătorie senzorială revelatoare pentru persoanele nevăzătoare, îmbogățindu-le orizontul prin contactul direct cu lumea teatrului, și reprezintă, totodată, o experiență inedită pentru spectatorii obișnuiți.

Sub semnătura regizorului Horia Suru, spectacolul Thomas Sawyer propune un alt fel de a imagina efervescenta lume a celebrului puști aventurier, un spectacol plin de muzică și culoare, ce surprinde prin efecte vizuale și numere de magie și mai ales prin energia fantastică a actorilor care cântă, se joacă și dansează. Să fii copil în lumea adulților nu este ușor, dar poate fi cel mai frumos lucru din lume, atât timp cât imaginația îți este prieten bun. Thomas Sawyer este un spectacol dedicat copiilor de azi, dar și celor cărora le e dor să se joace de-a copilăria.

Thomas Sawyer
dramatizare după „Aventurile lui Tom Sawyer” de Mark Twain
Distribuția
Thomas Sawyer – Andrei Brădean
Huckleberry Finn – Alexandru Aron
Becky Thatcher – Ioana Repciuc
Joe Harper – Andrei Radu
Polly – Daniela Ioniţă-Marcu
Domnul Dobbins – Robert Radoveneanu
Ben Rogers – Ovidiu Uşvat
Billy Fisher – Alexandru Ştefănescu
Amy Lawrence – Alina Petrică
Sally Rogers – Aida Avieriței
Avocatul – Oliver Toderiţă
Joe Indianul – Magicianul Antonio
Regia: Horia Suru
Scenografia: Cristina Milea
Muzica: Petre Ancuţa
Coregrafia: Ştefan Lupu

Durata spectacolului: 1 h 20 min.
Recomandare: peste vîrsta de 10 ani

No comments:

Post a Comment

Comentarii