Friday, March 9, 2018

Cîte stele sunt pe cer?

Acum cîțiva ani, am fost împreună cu fiica mea cea mică la o excursie cu grădinița. Erau mici, erau mulți, doamna educatoare se bucura dacă existau 1-2 (sau chiar mai mulți) părinți voluntari să meargă în aceste excursii, atît ca să ajute puțin cu cei treizeci și ceva de prichindei, cît și pur și simplu ca să participe la programul organizat.

Una dintre activitățile din acea excursie a fost o vizită la observatorul astronomic din Pitești. Iertată fie-mi ignoranța, dar eu pînă atunci doar citisem despre stele, mi le arătase bunica pe cerul verii, spuzit de constelații, la țară în copilărie, dar nu le văzusem într-un cadru atît de... organizat ca la observator.

Dacă ați fost, știți despre ce vorbesc. Am stat pe un fotoliu moale, în care m-am afundat efectiv. Nu mai era nicio diferență între mine și copilașii de 4-5 ani cu care venisem: eram mică de tot! Căci imaginea de pe ecranul uriaș a pornit de la un om, de pe o stradă oarecare, pentru a deveni apoi, prin obiectiv "zoom out" oraș - țară - continent - Pămînt... și mai departe, mai departe, și mai departe, și mai mici... pînă cînd m-a compleșit senzația asta de micime, de neimportant, de punct minuscul pe lumea asta. Și m-am trezit cugetînd: deci, cît contează să te bagi tu primul la semafor, raportat la toată imensitatea asta de stele? Cît contează zbaterea de-o viață pentru lucruri meschine, raportat la uriașul cer spuzit de stele? Cît de mult trebuie să ținem de-o mărgică, de orice lucru material, cînd sclipirile cele mai puternice sunt doar ale stelelor pe cerul infinit?

Perspectiva aceasta asupra lucrurilor a fost un fel de moment "Aha!" pentru mine. Și nu m-a părăsit niciodată de-atunci, vreau să cred și să sper. 

Așa că voi răspunde pozitiv invitației primite de la Muzeul Municipiului București la evenimentul:
Câte stele sunt pe cer?
de sîmbăta aceasta, 10 martie, ora 19.00, la Palatul Șuțu. Poți veni și tu, cu sau fără copii.
Iată detaliile primite de la organizatori, mai jos.

Muzeul Municipiului București vă invită să participați la prezentarea de astronomie „Câte stele sunt pe cer?”, care va avea loc la Palatul Suțu, sâmbătă, 10 martie 2018, începând cu ora 19.00.

Cerul este plin de stele, aproximativ 6500 fiind vizibile dintr-un loc oarecare, de-a lungul anului. Din orașele poluate luminos se văd și mai puține stele, dar în Univers se găsesc în număr foarte mare. În această prezentare veți vedea efectiv câte stele s-au descoperit până în prezent, câte se pot vedea prin marile telescoape, dar și ce alte tipuri de obiecte să găsesc în Univers.

Sâmbătă se reiau prezentările bilunare la Palatul Suțu, susținute de Adrian Șonka, reprezentantul Observatorului Astronomic Vasile Urseanu.

Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București.

No comments:

Post a Comment

Comentarii